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CHESTERFIELD COUNTY TRANSPORTATION FACILITIES SALES TAX 

REFERENDUM 

NOVEMBER 2, 2021 

 

Frequently Asked Questions 

 

 

1. What is the legal basis for the Referendum? 

 

The Referendum is being held pursuant to the authorizations contained in South 

Carolina Code of Laws Section 4-37-30 through 4-37-50, which is part of an act (the “Act”) 

providing for “Optional Methods for Financing Transportation Facilities.” 

 

2. What questions are being put before the electors of Chesterfield County in the 

Referendum? 

 

As allowed by the Act, the two questions that will be put before the County’s 

electors are: 

 

Question 1 

 

I approve a special sales and use tax in the amount of 1% (one percent) to be imposed in 

Chesterfield County for not more than twenty-five years commencing September 1, 2025, 

to fund the following project or projects: 

 

Project (1)  For financing the costs of highways, roads, streets, bridges, and other 

transportation-related projects, facilities, and drainage facilities related 

thereto.  $110,000,000 

 

And 

 

Question 2 

 

I approve the issuance of not exceeding $76,000,000 of general obligation bonds of 

Chesterfield County, maturing over a period not to exceed 25 years to fund the above 

referenced project. 

 

3.  When will the Sales Tax listed in the Referendum question above commence and 

when will it terminate? 

 

 Pursuant to the ordinance of County Council authorizing the Referendum, the Sales 

Tax will commence on September 1, 2025 and will terminate on the earlier of the end of the 

calendar month in which the South Carolina Department of Revenue determines that the 

Sales Tax has generated $110,000,000 in collections or September 1, 2050. 
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 4.  Will the Sales Tax be imposed in addition to the 1% Sales Tax currently imposed by 

the Chesterfield County School District? 

 

  No.  The sales tax currently imposed by the Chesterfield County School District (the 

“School District Tax”) terminates August 30, 2025.  The September 1, 2025 date set for 

commencement of the Sales Tax is based on the date of termination of the School District 

Tax.  

 

   5.  What may the proceeds of the tax be used for? 

 

   As mandated by the Act, as well as South Carolina law generally applicable to 

referenda, the proceeds of the Sales Tax may only be used to fund “the costs of highways, 

roads, streets, bridges, and other transportation-related projects, facilities, and drainage 

facilities related thereto.” 

 

   6.   Are there any particular transportation projects for which the County intends to use the 

proceeds of the Sales Tax. 

 

   Yes.  The County is in ongoing discussions with SCDOT regarding the widening of 

Highway 9 from Chesterfield to Pageland.  The total cost of such project is projected to be 

$126,000,000, with up to $25,000,000 coming from Sales Tax proceeds to serve as a match 

to state and/or federal funds. 

 

  7.   What is the purpose of “Question 2” in the referendum relating to the issuance of not 

exceeding $76,000,000 in general obligation bonds of the County (the “Bonds”)?  

 

  As is often the case with sales tax, which are remitted to the County monthly, it is more 

efficient and cost effective to the County to issue bonds to leverage the stream of Sales Tax 

collections.  Rather than exposing itself to construction cost and interest rate risk, and in 

order to gain efficiencies and savings from undertaking multiple projects at once, the 

County will obtain in the form of bond proceeds “up front” funding for the projects, and 

then pay the bonds back with proceeds of the Sales Tax as they are collected. 

 

  8.   The bonds proposed to be approved in the Referendum are general obligation bonds.  

Does that mean the County will also levy property taxes to pay them? 

 

  No. Although general obligation bonds are secured by a pledge of the County’s taxing 

power, they may be paid from any lawful source. The Act allows general obligation bonds 

issued in the same referendum as that containing the substantive sales tax question 

provided by the Act to be paid from sales tax proceeds and not from property taxes, so long 

as there are sufficient sales tax proceeds to make such payments.   

 

  9.   Has the County determined that the proceeds of the Sales Tax will be sufficient to 

pay debt service on the Bonds so that property taxes will not need to be levied for such 

payments?   
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 Yes.  The County has worked with its municipal financial advisor to project annual 

proceeds of the Sales Tax, and has sized the Bonds to ensure that more than enough 

projected proceeds of the Sales Tax will be available to pay debt service on the Bonds. 


